Home News Theo's Yacon grondappels - kun je daar ook frieten van maken?

Yacon grondappels - kun je daar ook frieten van maken?

Zo af en toe hebben we contact, Jacques (Tutu) en Annemarie.


YaconWe hebben tijdens onze omzwervingen nog jarenlang de prachtige affiches over de zuid Amerikaanse vruchten die we van Jacques hadden gekregen in de keuken opgehangen. Voor ons was Jacques nog altijd dé pitahaya specialist. In Managua maakten we er altijd heerlijke limonade van, fris en lekker, ter afwisseling van de Flor de Caña met Coca Cola en een limoentje...

Deze keer heeft hij ons weer eens verrast met een prachtig initiatief en nieuwe verhalen.
Jacques zit nu in de knollen..
Onder het genot van een van koffie met een stukje Limburgse Vlaai verhaalde hij over zijn onuitputtelijke zin om te experimenteren. In het uiterst noordelijke puntje van de provincie Limburg heeft hij een test veld en kwekerij opgezet voor Andes knollen, oftewel de Yacon, grondwortel, zonnewortel, watery roots, en nog vele andere benamingen.

Nog nooit van gehoord!?


yacon-grondappel-watery root-zonneappel van YACANHet verhaal is dat  eigenlijk dat wij door een kleine omissie van de Spaanse ontdekkingsreizigers,  destijds waarschijnlijk alleen met de ons bekende aardappel in aanraking zijn gekomen. Zoals onderzoek nu aangeeft had men toen nog de keus uit een acht- of negental andere eetbare knollen. (yacon, achira, ahipa, arracacha, maca, mauka, mashua, oca, olluco). Hadden ze kans gehad een van die andere knollen hier te introduceren, dan was waarschijnlijk ons hele westerse dieet ook anders geweest, en de Belgische Frieten hadden niet bestaan.

Jacques is nu al een jaar of zes bezig met telen en is verder op zoek naar een nog beter telen en verwerking van de yacon knollen.

De tijd ging te snel voorbij op die zaterdag middag, en de vlaai was op.

Ga naar zijn website (http://www.yacon-gezond.nl) om nog meer te weten te komen van dit, voor mij tenminste, verrassende product. Ik heb nog plaats in de voortuin om ook een paar planten te proberen.

Theo

Limburgerstraat LinkedIn FaceBook Twitter