Home Projects Trasah Projects ICT in een Haïtiaans herbergje

ICT in een Haïtiaans herbergje

Een klein eenvoudig guesthouse in Port-au-Prince, Haiti, speelt cruciale rol tijdens mijn ICT werk als PUM expert.

Haiti Port-au-Prince weer in opbouw na de aardbevingPasen, tijd om vroeg de Katholieke mis te bezoeken of mee te doen aan een luidruchtige Rara processie.
De Ayiti bevolking, Creolen, het merendeel van Oost Afrikaanse afkomst, zijn keurig op hun Paasbest met kostuum en stropdas, en nog kleurrijkere weidse kleren voor de vrouwen en kinderen. De kerkklokken luiden, maar ook de vanouds ingewortelde Voodoo laat zich horen met het luid getoeter en getrommel van de Rara.


Midden tussen de resten van een twee jaar oude Port-au-Prince verwoestende aardbeving, overleeft en werkt de kleurrijke Creoolse bevolking. Afrikaanse gewoontes, Franse en Creoolse taal, het is toch voor mij als nieuweling en vreemdeling in het land, moeilijk om voor te stellen hoe de mensen het zelf ervaren. De overvloedige hulp van internationale organisaties,  dragen volgens mij niet bij een soort machteloze, diep gegroefde , ondertoon van treurnis, verwondering en leed van verlies, weg te werken.
Ondanks de zichbare armoe gaat de Haïtiaan wel dóór. En er zijn mogelijkheden.
Het merendeel van de tentenkampen is nu, twee jaar na de ramp, verdwenen. Duizende noodhuisjes zijn gebouwd en nieuwe infrastructuren worden neergeled. Hierbij zijn de telecommunicatie, wegen- en huizenbouw wel de snelst groeiende sectoren.

Mijn werk had te maken met het verbeteren van de communicatie tussen de opkomende midden en klein bedrijven. En daarvoor dan ook het Internet en modernere communicatie middelen te gebruiken. Traditioneel gaat het netwerken tussen de ondernemers voornamelijk op persoonlijke basis, gewoon, met elkaar praten, ons kent ons, wat kunnen we voor elkaar doen. Gelijk aan ons Heerlijk Zuid Limburg.
Doch de PME's - Petites et moyennes entreprises - (ze spreken Frans in Haïti, de tweede officiële taal is Creole of Kreyò) hebben momenteel grote kansen de vrijwel ontbrekende middenlaag op te bouwen. Kabels worden er niet gelegd in de onstabiele, seismisch nog steeds active ondergrond. Een geheel nieuw, modern en mobiel telecommunicatie netwerk telefoon (ook hier loopt iedereen met zo'n ding rond...) en internetverbindingen , biedt de PME's veel goedkope mogelijkheden voor het toepassen van ICT en Web technologieën.

Deze PUM missie omvatte de taak om een organisatie advies-bureau mee te helpen hun nieuwe ICT gereedschappen ( klanten database, website, E-Learning platform ) te verbeteren en het bedrijf meer zichtbaar te maken op het Internet.
Een goede Internet-verbinding was hierbij cruciaal. Om zichtbaar, voelbaar de voorbeelden te geven wil je ook een redelijke verbinding hebben om te kunnen browsen.
Natuurlijk, zoals dat al vaker is gebleken tijdens missies, blijk dat de internet verbinding op het bedrijf niet optimaal is, vaak uitvalt. In Haïti gebeurde dit regelmatig tijdens de bijna tropische namiddag-regens, en ook, nog drastischer, tijdens de regelmatig voorkomende elektriciteit uitvallen.
Tijdens het werk improviseren, en voor de instructie sessies terugvallen op een krijtje en een zwart bord, helpt dan maar gedeeltelijk. Je voelt het intens dat ICT consulting helaas niet kan zonder een werkende computer, Internet verbinding en electricitiet....

Daniel en Theo, ICT in de keuken van Trinity Lodge HaitiHet hotelletje waar de opdrachtgever mij had ondergebracht, is gezellig en kleurrijk. Schoon en vriendelijk, zoals een Guesthouse dat voor mij behoort te zijn. Heeft alles wat het in zijn eenvoud nodig heeft. Airconditioning (de eigenaar vertouwde mij toe dat de winst drastisch zou dalen als iedereen de CV - onnodig - aan zou hebben). Een stekt punt was dat het een stabiel huis is, niet beschadigd tijdens de aardbeving. Daarbij de heerlijk creoolse keuken en een actieve gastheer die er alles voor doet het naar je zin te maken. Ik heb me hier snel "thuis" gevoeld.

Het belangrijkste voor mij was wel dat de herberg een uitermate stabiele Internet verbinding aanbood, vrijelijk beschikbaar voor alle gasten. Jammer genoeg (nog...) geen bereik op het balkon, waar het heerlijk toeven was bij zonsondergang.

De Trinity Lodge Haiti eigenaar was op zoek naar mogelijkheden meer bezoekers te trekken via Internet. Hij had reeds geïnvesteerd in een mooie website (http://www.trinitylodgehaiti.com), doch had geen idee hoe verder te gaan om bijvoorbeeld wat hoger in de ranking te komen bij zoekmachines zoals Google.

Dit was een concrete vraag. En deze moet geheel vertaald worden naar de Haitiaanse setting. Een leuke consultancy job, gratis voor niets, waar we samen aan hebben kunnen werkent tijdens de vrije Paasdagen...

Het mooiste zou zijn geweest een .ht domein naam te regelen, maar dat is op het moment niet mogelijk. Niet duidelijk is hoe en wie de domein registranten zijn voor een .ht domein. Dus wordt er door het merendeel van we web bezitters een .org, .com of .net domein aangevraagd en ergens bij een VS ISP ondergebracht.
Zo heeft dat ook Trinity Lodge Haiti gedaan door een mooie, duidelijke, Wordpress website neer te zetten.   
Het aanmaken van een Google Analytics account was hier op zijn plaats en eenvoudig te doen met snel zichtbaar resultaat.

Een gratis e-mail account aangemaakt bij Google, en daarmee aangemeld bij de Google Analytics Service. Je krijgt dan een stukje web code, die op een vaste plaats in je webpagina gezet moet worden.
Hiermee heeft Google de mogelijkheid de statistieken bij te houden van de bezoekers aan je website. Met die gegevens kun je weer je eigen website verbeteren, en aan te passen aan de vraag omdat je weet wie er belangstelling voor je site heeft.
Het behoefde, nadat de volgende dag er al een aantal zichtbare bezoeken te melden waren, weinig verdere aanmoediging en instructies meer.
Van de "aubergiste" Daniel heb ik later nog een e-mailtje gekregen:

From:    "Daniel Jean-Louis" < This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it >
To:    "Theodore Peter Vlaar"
Subject:    Thanks
Date sent:    Thu, 12 Apr 2012 14:40:46 -0400
Theo,
Many thanks for your presence last week. I have learned tremendeously during your stay here and it was a blessing as well.
Thank you for the pictures as well. I am trying to find ways to upload some into my website. The one with the tap tap background is eye catching!
Also I have been getting a lot of hits. Close to 70 so far mainly from the USA. Thanks again for all Theo.
See you soon.
--
Trinity Lodge SA
Port au Prince, Haiti
www.trinitylodgehaiti.com
This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
011( 509) 47730741/011( 509) 47730742


Deze manier van marketing zichtbaar en effectief te maken is ook een deel van het ICT gebeuren. Dit zijn open deuren voor eenieder hier in Nederland. Doch in een land waar maat een 10% van de bevlking ooit met een computer heeft kunnen werken, zijn dit geheel nieuwe ervaringen.

Het werk zelf als PUM Netherlands Senior Expert, bij het Centre Specilise de Leadership, CSL Consulting, is een heel verhaal apart. Ik heb veel geleerd tijdens de twee weken Haiti. Als Joomla expert ben ik nu ook gedwongen geweest tot in de diepste innersten van een Wordpress CMS installatie te duiken, en verder heb ik wat zicht gekregen op de harde strijd die het Ayiti MKB hier heeft een beetje hogerop te komen.

 

 

 De schilderijen... geen keuze kunnen maken om mee te nemen Cement blokken het gouden product na de aardbeving Beeldjes - voodoo of echt..?

 

 

Theodore Peter Vlaar